Méhészeti teendők

Januári méhészeti teendők:

-Járjuk körbe a méhészetet nézzük meg minden rendbe van e a kaptárak körül.

-A jó időt kihasználva, ha még decemberben nem tettük meg végezzük el az utókezelést.

-Műhely munkák elvégzése, keretek javítása, drótozása, viaszolvasztás, műlépcsere.

-Méhészet bejelentése

-Omme tagdíjbefizetése

Februári teendők:
-február eleje még sok tennivalót nem ad.
-Erdős területen, ha ősszel felraktuk a madárhálót azt hónap közepefelé már, levehetjük össze csomagolva száraz hűvös helyen tároljuk.
Műhely munkára még mindig van lehetőség, keretek szegelése, fűzése javítása, kaptárak rendbetétele.
Cukorlepény beszerzésének ideje is eljött, érdemes ilyenkor már nem a télit, ha nem a fehérje pótlását választani.
Összefoglalva: Hóvégén fehérjés lepények beadása, híg szirup beadása, egérrácsok, madárhálók takarók eltávolítása, Erős takarás, felűről, oldalról a családok szűkítése és erős oldaltakarás, itatók ellenőrzése feltöltése.

 

Márciusi teendők:

Kaptárbontás, aljdeszka tisztítás, méhanya meglétének ellenőrzése, ha van fias, akkor nem kell keresni az anyát, mert biztosan van anya a kaptárban. Serkentés sziruppal 1:1 vagy híg szirupos etetéssel és lepénnyel. Itatók ellenőrzése feltöltése. Fészek bővítése műléppel, esetleges kiegyenlítés.

Az idei év eltér az átlagostól korábban jött a tavasz rengeteg a virágpor. A családok az átlagnál gyorsabban fejlődnek. Mivel nektár termelésről még nem beszélhetünk, mert a külső hőmérséklet ahhoz még nem elegendő mindenképp sziruppal érdemes serkenteni a jelenlegi állas szerint az 1:1 ajánlom most. A családok kiegyenlítésére is érdeme odafigyelni. A túlerősödött családokat gyengítjük vissza, mivel messze még az akác nincs még szükség 60 dm2 nél több fiasításra, kb. 45 dm2 próbáljuk beállítani őket, ha egy Hunor keretet kiépítettek teljesen, ahol a felső részén szép mézkoszorú van az kb. számolhatjuk 8 dm2 nek. Ez kb. átlagosan 5-6 keret Hunor vagy Nb 4-5 keret fiasítást jelet. A gyengéket próbáljuk meg felhozni erre a szintre a közepeseket hagyhatjuk az erőseket gyengítjük vissza.

 
 
Shopping Cart
Scroll to Top